Centrum Sportowo-Rehabilitacyjne

Centrum Sportowo-Rehabilitacyjne Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego to najnowocześniejszy obiekt sportowo-dydaktyczny w stolicy. Kompleks pełni wielowymiarową rolę – jest zarówno ośrodkiem sportowym, rehabilitacyjnym, dydaktyczno-naukowym, jak i rekreacyjnym.
Nowoczesna, zaawansowana technologicznie, infrastruktura i ciekawa koncepcja architektoniczna sprawiają, że Centrum Sportowo-Rehabilitacyjne WUM to doskonałe miejsce do organizacji wszelkiego rodzaju wydarzeń, w szczególności do organizacji akademickich i uniwersyteckich imprez sportowych. Zastosowane normy budowlane i uzyskane certyfikaty umożliwiają także organizację zawodów rangi światowej.

Na szczególną uwagę zasługuje basen olimpijski, który umożliwia rozwój sportu akademickiego i zapewnia zawodnikom doskonałe miejsce do treningu. Basen wyposażony jest w niezbędne zaplecze techniczno-sanitarne i socjalne.

W części dydaktycznej obiektu wydzielono pomieszczenia dla Zakładu Rehabilitacji Oddziału Fizjoterapii II Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, który poza kształceniem będzie miał możliwość prowadzenia badań nad innowacyjnością technik rehabilitacyjnych.

Ponadto, Centrum Sportowo-Rehabilitacyjne stanowi atrakcyjną przestrzeń do organizacji różnego rodzaju wydarzeń oraz eventów o charakterze promocyjnym i marketingowym.

Na terenie obiektu będą znajdowały się kawiarnia z tarasem oraz kiosk.

Obiekt dostosowany jest dla potrzeb osób niepełnosprawnych.

Obiekt posiada parking na 177 miejsc:
- 104 miejsca parkingowe w garażu podziemnym 
-  63 miejsca parkingowe naziemne
-  10 miejsc parkingowych dla osób niepełnosprawnych (3 w garażu podziemnym + 7 miejsc naziemnych).

 

 

 

 

Architektura budynku.
Bryłę obiektu stanowi zespół pięciu budynków połączonych są ze sobą na poziomie piwnic: poprzez parking podziemny oraz pomieszczenia związane z technologią uzdatniania wody. Budynki od strony ulicy Trojdena tworzą nieregularną pierzeję z wnękami oraz zielonym dziedzińcem. Poszczególne budynki są oddzielone od siebie dylatacją. Wyróżniono je za pomocą różnych materiałów elewacyjnych takich jak: okładzina ze stali Corten, ściana wegetacyjna czy szkło. Budynki powiązane są ze sobą jednym głównym ciągiem komunikacyjnym. Część wspólną dla wszystkich budynków stanowi hol główny oraz zlokalizowana nad nim kawiarnia na 1 piętrze. Elewacje południowe budynków - sali gimnastycznej oraz basenu sportowego - zostały zaprojektowane w systemie strukturalnym, ze stolarką aluminiową. Dodatkowo, elewacje basenu i sali sportowej posiadają zestawy szklane z panelami fotowoltaicznymi, umożliwiającymi odzysk energii słonecznej. W holu głównym obiektu zaprojektowano zieloną ścianę z naturalnych roślin z automatycznym systemem nawadniającym.